ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ
Ένα σύνολο αξιόλογων και σημαντικών προτάσεων κατέθεσαν οι ομάδες των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων, του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων και του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων με τη παρουσία μαθητών και εκπροσώπων Φορέων των Τρικάλων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την υποδοχή και χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Χρήστο Λάππα και ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των Ομάδων των Μαθητών των Γυμνασίων.
Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων με ένα θεατρικό δρώμενο αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των Μέσων Μεταφοράς και πρότειναν να επεκταθεί το υπάρχον δίκτυο ποδηλατοδρόμων, εμπλουτισμό της συγκοινωνίας και εκπαίδευσης στη κυκλοφοριακή αγωγή. Με τα αποτελέσματα της έρευνας μίλησαν για τις ανάγκες των πολιτών των Τρικάλων και με το τραγούδι “eco-ζωή” προέτρεψε το κοινό να αλλάξει συνήθειες μετακίνησης στην πόλη.
Ακολούθησε η παρουσίαση των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, οι οποίοι μετά από συνεντεύξεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων εμβάθυναν στα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και στην νοοτροπία που επικρατεί στην συμπεριφορά των κατοίκων όταν κυκλοφορούν. Μίλησαν για την έλλειψη σεβασμού που δυσκολεύει την ελευθερία προσβασιμότητας και αναφέρθηκαν σε δράσεις ευαισθητοποίησης που πραγματοποίησαν και ζήτησαν ο Δήμος να αναπτύξει σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων σε διάφορα σημεία της πόλης για την μετακίνηση των πολιτών. Έκλεισαν την παρουσίασή τους τραγουδώντας για την ανάγκη βιώσιμης μετακίνησης.
Τελευταία έγινε η παρουσίαση της εργασίας των μαθητών του Μουσικού Σχολείου, όπου τα παιδιά αναφέρθηκαν στις ελλείψεις παιδείας και ευαισθητοποίησης των κατοίκων. Δημιούργησαν την αφίσα τους που συνοδευόταν με το λογοπαίγνιο «Αράζω ή Αλλάζω; Αλλάζω Άρα-Ζω.» και τραγούδησαν μία δική τους μπαλάντα για να ευαισθητοποιήσουν το ακροατήριο τους. Πρότειναν για την μετακίνηση στην πόλη τα οικολογικά οχήματα φυσικού αερίου, τα ηλεκτρικά mini bus και ζήτησα από το Δήμο την αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων με σύγχρονα και μη ρυπογόνα.
Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ακολούθησε ένας όμορφος διάλογος με τους πολίτες και τους εκπροσώπους φορέων, όπου οι μαθητές απάντησαν σε ερωτήσεις για το περιεχόμενο της εργασίας τους και τα προβλήματα που προκαλεί η αλόγιστη χρήση των αυτοκινήτων.
Την εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας ECOMOBILITY 2013-14, διοργάνωσε το ECOCITY με τη συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων και σημαντικών επιστημονικών ιδρυμάτων, οργανισμών και φορέων.
Η Εκστρατεία της νέας περιόδου τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.
Φέτος συστρατεύθηκαν και συνεργάζονται το Εργαστήριο Ανάπτυξης και Προώθησης Χρηματοοικονομικών Προϊόντων και Υπηρεσιών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, το Εργαστήριο Θερμοφυσικών Ιδιοτήτων & Περιβαλλοντικών Διεργασιών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής και το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Τομέας Μηχανικής με το Εργαστήριο Αντοχής Υλικών της ΣΕΜΦΕ και η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας με το Εργαστήριο Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Εργαστήριο Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, το Εργαστήριο Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, το Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Πειραιά, το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο CAD/CAM/CAE του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, , το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον (ΜΙΟ-ECSDE), η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών, ο Σύνδεσμος Χημικών Βορείου Ελλάδος, ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου Ελλάδος, η ARTREETEAM, η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD), ο Σύλλογος ΠΕΖΗ, ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για τα Παιδιά και νέους ΣΚΕΠ, και το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.
Την Εκστρατεία στα Τρίκαλα υποστήριξε το Hotel Divani Trikala και Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν οι εφημερίδες ΑΞΙΑ και Έρευνα Τρικάλων, τα περιοδικά AUTO ΤΡΙΤΗ, ΜOTO ΤΡΙΤΗ και REVIEW CSR και οι εταιρείες Webolution και Stefi.